Priopćenje za medije “Ulazak Republike Hrvatske u Schengenski prostor predstavlja povijesnu prekretnicu za pogranični rad u zemljama oko Sjevernog Jadrana”, 09.12.2022.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Ulazak Republike Hrvatske u Schengenski prostor

MR.S.O. – Talijansko-hrvatski Međuregionalni sindikalni odbor Sjeverni Jadran (udruženje koje okuplja regionalne razine CGIL-a, CISL-a i UIL-a Furlanije-Julijske krajine i Veneta te urede Konfederacije sindikata SSSH Istarske i Primorsko-goranske županije, usmjereno na sindikalnu suradnju i zaštitu pograničnih radnika koji se kreću između Italije i Hrvatske) izražava svoje potpuno zadovoljstvo odlukom ministara unutarnjih poslova Europskog vijeća od 8. prosinca, kojom je Republika Hrvatska primljena u Schengenski prostor s 1. siječnjem 2023.

Riječ je o odluci koja je bila u zraku, ali čija formalizacija predstavlja povijesnu prekretnicu za Hrvatsku i ostale zemlje koje graniče sa Sjevernim Jadranom, čiji će stanovnici, prvi put od završetka Prvog svjetskog rata, imati priliku slobodno se kretati na zemljopisnom području koje se oduvijek poimalo kao jedinstveno i jednako, bez potrebe za podvrgavanjem graničnim kontrolama identiteta.

Ta odluka, na koju je MR.S.O. pozivao još 2019. godine, također predstavlja odlučan signal za pogranične radnike koji se kreću u graničnom području koje obuhvaća Italiju, Sloveniju i Hrvatsku, a koji će konačno moći doći do svojih radnih mjesta što je prije moguće, bez podvrgavanja čekanjima (osobito tijekom ljetnog razdoblja) koja mogu biti duga i teška. To je signal koji se iščekuje već godinama, a koji ide u smjeru toga da se napokon izradi odgovarajući pravni okvir koji još nije dostatno reguliran pa je iz tog razloga diskriminirajući, jer prečesto ne potiče izlazak radnih odnosa pograničnih radnika iz sive ekonomije.

„Nakon što su u svim zemljama EU-a potpuno prevladana ograničenja slobodnog kretanja u svrhu rada, koja su previše godina bila nametnuta hrvatskim građanima, što se dogodilo 2020. godine, i uvođenja eura počevši od 1. siječnja 2023. godine – ustvrdio je predsjednik MR.S.O.-a Michele Berti – istovremenim ulaskom u Schengenski prostor završava se proces integracije Hrvatske u Europsku uniju. Hrvatski građani će stoga konačno imati priliku opipljivo osjetiti vrijednost sudjelovanja u zajedničkom europskom projektu.“

Stoga će 2023. godina biti povijesna godina za Hrvatsku te MR.S.O. organizira prigodnu proslavu ove prekretnice, uz javnu inicijativu koja će se održati uoči početka nove godine.

„Međutim, MR.S.O. – zaključio je Berti – nastavit će budno pratiti i tražiti od hrvatske vlade da poduzme sve potrebne mjere kako bi se zabrinjavajući demografski pad koji je godinama u tijeku u Hrvatskoj mogao što prije preokrenuti i, pogotovo, kako se uvođenje eura ne bi pretvorilo u priliku za nastanak zabrinjavajuće špekulativne spirale u toj zemlji, koja bi uzrokovala gubitak kupovne moći za radnike i njihove obitelji.“

Trst, 9. prosinca 2022.

Ured predsjedništva MR.S.O.-a